Het recht om vergeten te worden
Voor altijd op het internet?
Iedereen heeft wel jeugdzondes waar hij of zij liever niet meer aan herinnerd wil worden: een strafrechtelijke veroordeling, misdragingen tijdens een avondje stappen of een vervelend ontslag bij een voormalig werkgever.
Door de ontwikkeling van het internet en de komst van de smartphones worden mensen tegenwoordig niet alleen zelf herinnerd aan een dergelijk verleden, maar komt het ook letterlijk op het netvlies van anderen. Binnen een seconde staat het vaak op internet, waar het vervolgens eeuwig blijft staan.
Dit wordt vooral vervelend als mensen je naam Googlen. Dat komt vaker voor dan je misschien denkt. Bijvoorbeeld als je ergens nieuw komt wonen, zaken gaat doen of je bij een nieuwe werkgever solliciteert.
Via Google komt men al snel terecht bij deze negatieve berichten met alle gevolgen van dien. Is hier iets tegen te doen? Of is iemand voor altijd gebrandmerkt als negatieve informatie eenmaal op het internet staat?
Het recht om vergeten te worden
In sommige gevallen kunnen onjuiste en schadelijke berichten bij de bron – zoals YouTube, Facebook of een nieuwsmedium – worden aangepakt. Het is immers onrechtmatig om onware beschuldigingen over een ander op het internet te zetten. Echter, met succes verwijdering van het bronartikel vragen is niet altijd eenvoudig. Zo zijn rechters zeer terughoudend bij vorderingen die het doel hebben om artikelen uit de “online archieven” van de nieuwsmedia te verwijderen, zelfs als de inhoud van het artikel onrechtmatig is. Dit geldt uiteraard nog meer voor informatie die wel klopt, maar niettemin wel vervelend is. Bijvoorbeeld zaken uit een grijs verleden waar je niet meer door achtervolgd wil worden. Bovendien kan het gebeuren dat informatie in juridische zin wel ‘klopt’, maar dat het maar slechts een deel van het verhaal weergeeft of zo verdraaid wordt dat het alsnog erg schadelijk voor je is.
In veel gevallen is een beroep op het ‘recht om vergeten te worden’ of het ‘recht op vergetelheid’ daarom de beste optie, een recht dat is opgenomen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij een beroep op het recht op vergetelheid worden niet de oorspronkelijke berichten van het internet verwijderd, maar wordt bewerkstelligd dat Google de berichten niet meer in de zoekresultaten opneemt indien op jouw naam wordt gezocht. Met andere woorden: als mensen op jouw naam zoeken, krijgen ze die berichten niet meer te zien.
“Google neemt haar besluit meestal
vrij snel, soms al binnen een dag”
Hoe werkt het?
Bij Google dient eerst een verzoek ingediend te worden om de URL – de websitelink – uit de zoekresultaten verwijderd te krijgen. Bij dit verzoek moet dan een korte onderbouwing gegeven worden waarom de URL verwijderd dient te worden. Google neemt haar besluit op zulke verzoeken meestal vrij snel, soms al binnen een dag. zoekresultatenDe ervaring leert echter dat Google deze verzoeken – vooral als het verzoek betrekking heeft op nieuwsartikelen – vaak in eerste instantie afwijst. Google heeft immers zelf een belang om de zoekresultaten zo betrouwbaar en uitgebreid mogelijk te houden. Als Google het verzoek afwijst, dan dient een procedure gestart te worden bij de rechtbank. Deze procedure wordt gestart met het indienen van een verzoekschrift, die binnen zes weken na de afwijzing van Google door de rechtbank ontvangen moet zijn.
Wat zijn precies de voordelen van een dergelijk verzoek?
- er hoeft maar tegen één partij geprocedeerd te worden (Google), niet tegen een aantal websites of nieuwsmedia;
- je kunt je in bepaalde gevallen ook verzetten tegen informatie die op zich feitelijk juist is. Bijvoorbeeld informatie die door tijdsverloop of andere redenen een onjuist beeld weergeeft of niet meer relevant is;
- de informatie blijft weliswaar nog op internet staan, maar is praktisch niet meer vindbaar via Google.
Recht op vergetelheid
Het is verstandig om voor verzoeken inzake het “recht op vergetelheid” een advocaat met kennis van zaken in te schakelen. De advocaten en juristen van De Vries Van Spanje hebben ruime ervaring met het doen verwijderen van informatie die vindbaar is via de zoekresultaten van Google, en kunnen je vanaf het begin van het proces bijstaan. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Royce de Vries & Joe Jay de Haas