EHBS: Eerste Hulp Bij Stalking

Royce de Vries

10/04/22

EHBS: Eerste Hulp Bij Stalking

Het versturen van honderden sms’jes of e-mails, nachtelijke telefoontjes, het posten voor je huis, het bekrassen van je auto of het lastigvallen van je naaste omgeving…
Voor duizenden mensen is het een nachtmerrie waaruit ze maar niet wakker worden. De daders lijken ongrijpbaar, de politie doet weinig.
Ben je als slachtoffer inderdaad machteloos? Nee hoor, er zijn best een paar vuistregels die je behulpzaam kunnen zijn.

Wat kan je zelf doen?

Om te beginnen moet je als slachtoffer je stalker – als dit een bekende is, bijvoorbeeld een ex – in een vroeg stadium duidelijk maken dat je niet van zijn praktijken gediend bent. Doe dat altijd schriftelijk, per email, dat is goed voor de dossiervorming. Benoem ook duidelijk dat je zijn/haar activiteiten als stalking ervaart.

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe je jezelf gedraagt. Als je elk bericht of e-mailtje per kerende post met ‘rotte vis’ beantwoordt, zal een rechter later snel zeggen dat het een verhaal van twee kanten is. Dus: denk aan je toon.

Reageer ook zo min mogelijk op wat de stalker zegt of doet. Een stalker is meestal onvermoeibaar en kan wel honderden berichten sturen. Een (boze) reactie is voor de stalker vaak het bewijs dat hij/zij doel heeft getroffen en vormt daardoor al snel een aanmoediging om er nog een schepje bovenop te doen.

Daarnaast is van belang dat je als slachtoffer alle handelingen van de stalker goed documenteert en – indien mogelijk – bewaart. Een stalker zal vaak ontkennen dat hij je stalkt of de hoeveelheid contacten bagatelliseren. Door de handelingen van de stalker goed te documenteren of te bewaren, heb je vaak sterk bewijs. En hoe meer bewijs je hebt, hoe groter de kans dat de politie er iets mee kan doen.

Dus denk aan:

  • het opslaan van Whatsappberichten, sms’jes, e-mails, etc.
  • het registreren van telefonische contactpogingen
  • het opnemen van (telefoon)gesprekken
  • het vragen om getuigenverklaringen
  • het gebruiken van camerabeelden

Als het gaat om mondelinge contacten, leg dan een ‘logboekje’ aan waarin je alle handelingen beschrijft, met datum, tijdstip en plaats. Indien de stalker volhardt in zijn handelingen dan is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie. Helaas blijkt in de praktijk vaak dat de politie “andere prioriteiten” heeft en pas in actie komt als de stalker bijvoorbeeld geweld gebruikt. Toch is het belangrijk dat de politie op de hoogte is van de incidenten. Zij zijn dan bekend met de situatie en de stalking is zodoende in ieder geval gedocumenteerd bij de autoriteiten. Bovendien helpt het als je later in een gerechtelijke procedure het bewijs kunt overleggen dat je al een paar keer aangifte hebt gedaan, maar er vervolgens niets gebeurde.

“Reageer zo min mogelijk op wat de stalker zegt of doet. Een stalker is meestal onvermoeibaar en kan wel honderden berichten sturen.”

Wat kunnen wij voor u doen?

Ons kantoor treedt regelmatig op voor stalkingsslachtoffers. Zij hebben dan vaak al alle mogelijke wegen zonder succes bewandeld. Wij kunnen het slachtoffer helpen door bijvoorbeeld via de rechter een contact- en een gebiedsverbod te vorderen. Bij een contactverbod mag je op geen enkele wijze meer benaderd worden door de stalker. Bij een gebiedsverbod mag de stalker niet meer in de nabije omgeving komen van je huis of je werk. Deze verboden worden uiteraard niet zomaar opgelegd door de rechter. Twee vervelende appjes of een naar telefoontje van je ex zijn hiervoor niet voldoende. De stalking dient, zowel qua duur en frequentie, een “stelselmatig karakter” te hebben. Ook daarom is het dus van belang dat je als slachtoffer alle handelingen van de stalker goed hebt vastgelegd.

Een contact- en gebiedsverbod kan erg effectief zijn. De rechter bepaalt vaak – als stok achter de deur – dat het slachtoffer bij overtreding van deze verboden een hoge dwangsom moet betalen. Duizend euro – of zelfs meer – per geconstateerde overtreding is vrij gangbaar. De kosten kunnen voor de stalker dan erg oplopen. De dwangsom is dus een sterk middel.

Echter, in heel extreme gevallen is ook een dwangsom niet effectief genoeg. In die bijzondere gevallen kan ook met succes lijfsdwang gevorderd worden.
Lijfsdwang houdt in dat de stalker een aantal dagen de cel in moet zodra hij weer contact opzoekt met het slachtoffer. Zelfs voor de meest hardnekkige stalker betekent dit het einde van de stalking.

Kortom, ook als de politie niet ingrijpt bij stalking, heeft het slachtoffer nog voldoende middelen om de overlast te stoppen. De advocaten van De Vries van Spanje hebben ruime ervaring met stalkingskwesties. Meer informatie? Neem contact op via ons contactformulier!

Sluit

Deel dit bericht op social media

Kopieer de URL uit bovenstaand vak. Of gebruik uw browser share optie.